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1.Imagen marcada / sin marcar Panea, B.; Catalán, A.; Olleta, J.L. Efecto de la raza y temperatura interna de cocinado sobre algunas características de la textura de la carne bovina ITEA, 2010, v. 106, no. 2, p. 77-88
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar RESCONI, V. C.; CAMPO, M. M.; LARA, P.; PARDOS, J. J.; OLLETA, J. L.; FONT I FURNOLS, M.; GUERRERO, L.; SAÑUDO, C. Evaluación sensorial de carne de corderos finalizados en diferentes sistemas de alimentación In: MONTOSSI, F.; SAÑUDO, C. (Eds.). Cooperación Hispano-Uruguaya. Diferenciación y valorización de la carne ovina y bovina del Uruguay en Europa: Influencia de Sistemas de Producción sobre Bienestar Animal, Atributos Sensoriales, Aceptabilidad y Percepción de Consumidores y Salud Humana Montevideo (Uruguay): INIA, 2007. p. 103-106 (INIA Serie Técnica ; 168)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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3.Imagen marcada / sin marcar CAMPO, M. M.; RESCONI, V. C.; OLLETA, J. L.; PARDOS, J. J.; LARA, P.; SAÑUDO, C. Evaluación sensorial de carne de novillos finalizados en diferentes sistemas de alimentación In: MONTOSSI, F.; SAÑUDO, C. (Eds.). Cooperación Hispano-Uruguaya. Diferenciación y valorización de la carne ovina y bovina del Uruguay en Europa: Influencia de Sistemas de Producción sobre Bienestar Animal, Atributos Sensoriales, Aceptabilidad y Percepción de Consumidores y Salud Humana Montevideo (Uruguay): INIA, 2007. p. 67-70 (INIA Serie Técnica ; 168)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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4.Imagen marcada / sin marcar CAMPO, M.M.; SAN JULIÁN, R.; SAÑUDO, C.; OLLETA, J.L.; NUTE, G.R.; FONT I FURNOLS, M.; GUERRERO, L.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; ÁLVAREZ, I.; DÍAZ, M.T.; MONTOSSI, F. Análisis sensorial de la carne bovina de diferentes sistemas productivos y tiempos de maduración. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006. p. 25-26 Contiene presentación oral de M.M. Campo, p. 27-30.
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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5.Imagen marcada / sin marcar FONT I FURNOLS, M.; SAN JULIAN, R.; GUERRERO, L.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLLETA, J.L.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; ALVAREZ, I.; DIAZ, M.T.; BRANSCHEID, W.; WICKE, M.; NUTE, G.R.; MONTOSSI, F. Acceptability of lamb meat from different producing systems and ageing time to German, Spanish and British consumers. Meat Science, Volume 72, Issue 3, March 2006, Pages 545-554. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.09.002 Article history: Received 26 April 2005// Received in revised form 9 September 2005// Accepted 9 September 2005. Acknowledgements: We thank the AECI, INIA-Spain and INIA-Uruguay for their financial support, the people of the different...
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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6.Imagen marcada / sin marcar SAN JULIÁN, R.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLLETA, J.L.; NUTE, G.R.; FONT I FURNOLS, M.; GUERRERO, L.; OLIVER, M.A.; CAÑEQUE, V.; ÁLVAREZ, I.; DÍAZ, M.T.; MONTOSSI, F. Evaluación sensorial de la carne de cordero procedente de diferentes sistemas de producción de Uruguay. In: JORNADA SOBRE PRESENTACIÓN DE RESULTADOS DEL PROYECTO, MADRID, MARZO, 2006; SAÑUDO, C.; MONTOSSI, F. (Coord.).Madrid: INIA (España), 2006. p. 33-35 Contiene presentación oral de R. San Julián, p. 37-38.
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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7.Imagen marcada / sin marcar PANEA, B.; MARTÍNEZ CEREZO, S.; MACÍE, E.S.; OLLETA, J.L.; CAMPO, M.M.; PARDOS, J.J.; ALBERTI, P.; SAÑUDO, C. Efecto del tipo racial y del peso al sacrificio sobre la calidad sensorial de la carne de vacuno a lo largo de la maduración. Adjetivos no solicitados. ITEA Producción Animal, 2001, v. E, no. 22, p. 574-576
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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  08/08/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  ANDRIGHETTO CANOZZIA, M.E.; MEDEROS, A.; MANTECA, X.; TURNER, S.; MCMANUS, C.; ZAGO, D.; JARDIM BARCELLOS, J.O.
Afiliación :  MARÍA EUGENIA ANDRIGHETTO CANOZZIA, Department of Animal Science, Federal University of Rio Grande do Sul.; AMERICA ESTHER MEDEROS SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XAVIER MANTECA, Department of Animal and Food Science, School of Veterinary Science, Universitat Autònoma de Barcelona.; SIMON TURNER, Animal and Veterinary Sciences Group, Scotland's Rural College.; CONCEPTA MCMANUS, Institute of Biological Sciences, University of Brasilia.; DANIELE ZAGO, Department of Animal Science, Federal University of Rio Grande do Sul.; JÚLIO OTÁVIO JARDIM BARCELLOS, Department of Animal Science, Federal University of Rio Grande do Sul.
Título :  A meta-analysis of cortisol concentration, vocalization, and average daily gain associated with castration in beef cattle.
Fecha de publicación :  2017
Fuente / Imprenta :  Research in Veterinary Science, 2017, no. 114, p. 430-443.
DOI :  10.1016/j.rvsc.2017.07.014
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 21 December 2016 // Received in revised form: 4 July 2017 // Accepted 16 July 2017
Contenido :  A systematic review and meta-analysis (MA) were performed to summarize all scientific evidence for the effects of castration in male beef cattle on welfare indicators based on cortisol concentration, average daily gain (ADG), and vocalization. We searched five electronic databases, conference proceedings, and experts were contacted electronically. The main inclusion criteria involved completed studies using beef cattle up to one year of age undergoing surgical and non-surgical castration that presented cortisol concentration, ADG, or vocalization as an outcome. A random effect MA was conducted for each indicator separately with the mean of the control and treated groups. A total of 20 publications reporting 26 studies and 162 trials were included in the MA involving 1814 cattle. Between study heterogeneity was observed when analysing cortisol (I2 =56.7%) and ADG (I2 =79.6%). Surgical and non-surgical castration without drug administration compared to uncastrated animals showed no change (P?0.05) in cortisol level. Multimodal therapy for pain did not decrease (P ?0.05) cortisol concentration after 30 min when non-surgical castration was performed. Comparison between surgical castration, with and without anaesthesia, showed a tendency (P=0.077) to decrease cortisol levels after 120 min of intervention. Non-surgical and surgical castration, performed with no pain mitigation, increased and tended to increase the ADG by 0.814 g/d (P=0.001) and by 0.140 g/d (P=0.091), respectively... Presentar Todo
Palabras claves :  ANALGESIA; ANIMAL WELFARE; PAIN.
Thesagro :  BIENESTAR ANIMAL; CASTRACION; CIENCIAS VETERINARIAS; GANADO DE CARNE.
Asunto categoría :  L70 Ciencias veterinarias e higiene - Aspectos generales
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO28593 - 1PXIAP - PPPP/Research in Veterinary Science/114
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